«Русе – врата към Европа» – екскурзия по проект УСПЕХ

На 01.05.2012 г. членовете на Интернет клуб, Евроклуб, клуб „Граждански компетентности за успешно участие в социалния живот” и секция „Спорт и туризъм” по проект УСПЕХ в ПГ по електротехника и строителство, участваха в еднодневна екскурзия до гр. Русе под надслов «Русе – врата към Европа».

Първа спирка от пътуването бе средновековният град в с.Червен – един от най-значимите военно-административни, стопански и църковни-културни центрове на Второто българско царство /12-14век/. Младежите следваха с интерес ексурзовода, който ги запозна с различните  обекти в крепостта.

Следващата забележителност, която посетиха клубовете бе скалният манастир "Св. Димитрий Басарбовски" в с.Басарбово – единственият действащ мъжки манастир в България. Ученици запалиха свещичка и се помолиха за здраве. Гледката към долината на река Русенски Лом бе впечатляваща.

В Бесарбово групата се срещна с Румен ГЕНОВ – член на екипа на в-к „Форум”. Господин Генов се отзова на молбата на участниците в Интернет клуба и отвори вратите на печатница „ФОРУМ ПРЕС”. Той  запозна учениците с възможностите на печатните машини и демонстрира процеса на работа. По-рано, през месец февруари, членовете на Интернет клуба посетиха редакцията на вестник «Търговищки новини» и научиха от редакционния екип как се списва местният вестник, къде се отпечатва, наблюдаваха как със специализиран софтуер се създават страниците на вестника. Една от задачите на Интернет клуба е изработване на училищен вестник и с тези срещи участниците добиха представа как това се прави от професионалистите.

За членовете на клуб „Граждански компетентности за успешно участие в социалния живот” бе полезно посещението на Граничен контролно-пропускателен пункт. Видяха моста над р.Дунав, който свързва страната ни със съседна Румъния,  и е връзка на България с всички дунавски държави. Открит е  на 20 юни 1954 г. и за времето си е най-големият комбиниран мост (с железопътна линия и за автомобилен трафик) в Европа. Наличието на това значимо съоръжение допринася вече пет десетилетия за облика на гр.Русе, както и за развитие на европейските икономически, културни и образователни контакти на България.

В музея на бита „Калиопа” учениците разгледаха експозиция „Русенци на път”. Имаха възможност да видят примерен интериор на богат градски дом – старинни предмети от порцелан, стъкло, сребро и седеф; мебели, внесени от Австрия и Германия;  музикални инструменти.

Остана време и за разходка по централната улица на гр. Русе и по крайбрежните алеи на Дунава.

Един ден изпълнен с позитивни емоции и трайни спомени.

Снимки от екскурзията и от други дейности на клубовете по проект УСПЕХ в ПГЕС, можете да разгледате на адрес: http://www.facebook.com/pges.tg

Виолета Тотева – ръководител на клуб