Екскурзия по проект „Твоят час“

На 20.04.2018г.учениците от ПГЕС гр.Търговище посетиха две прекрасни кътчета на нашата Родина- гр. Котел и с. Жеравна.
Екскурзията бе планувана от ръководителите на клубове по проект „Твоят час“ в професионалната гимназия.
След недълго пътуване по живописен път сред раззеленената гора, пристигнахме в гр.Котел. Целта ни бе посещение на Природонаучния музей в града. Тук учениците разгледаха с огромен интерес експонатите в просторните зали на музея и научиха ,че той е един от най-богатите в България. В него се разкрива биоразнообразиете на Източна Стара планина, чрез близо 30000 експоната разположени на площ от 1000кв.м.
Интересно бе да научим, че музеят е създаден от местния учител Васил Георгиев, който в продължение на 60г събира природонаучни сбирки.
С възторг и удивление децата гледаха огромните мечки, вълци, птици, змии, риби и др.представители на фауната и флората.
Втората ни спирка бе с.Жеравна-световен архитектурен паметник. Тук къщите са на възраст от 150 до 300години. През Възраждането Жеравна е бил значителен културен център. Точно тук е направен вторият препис на Паисиевата история. Селото взима активно участие в Априлското въстание.
Разхождайки се по калдаръмените улички, дишайки въздуха на онова славно минало,нашата група се насочи към родната къща на Йордан Йовков.
Дванайсетокласниците изучават неговото творчество и там видяха фотоси от негови произведения, снимки на герои, родени от предания и легенди за юнаци от Стара планина (сборник „Старопланински легенди“).
Снимахме се пред паметника на писателя в двора на неговата къща, минахме по уличката, на която е снимана срещата на Шибил и Рада (от филма „Шибил“). Видяхме Черковното кафене, откъдето бащата на Рада развява червената кърпа, знак за смъртта на Шибил. Говорихме за Индже, Тиха, Божура и др. Йовкови герои. Незабравими ще останат срещите ни с мили и дружелюбни баби, които седят пред къщите си на пейките и се радват на гостите на селото.
Направихме си много снимки за спомен от приветливите възрожденски къщи на с. Жеравна.
Изпълнени с родолюбиви чувства и вдъхновени се сбогувахме с този чуден край на България.

Наташа Радкова- ръководител на клуб “ Да успеем на матурата по БЕЛ“, старши учител по БЕЛ

Снимки от екскурзията може да разгледате в страницата във фейсбук на училището: https://www.facebook.com/pges.tg/